България все още не е поискала помощ по Механизма за гражданска

...
България все още не е поискала помощ по Механизма за гражданска
Коментари Харесай

Еврокомисар: България все още не е поискала помощ по механизма за компенсация на щетите от наводненията

България към момента не е поискала помощ  по Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз, който разрешава да се компенсират най-малко частично вредите. „ Страната към момента разполага с време да кандидатства за такива средства. Взема се решение, като се регистрира размерът на бедствието. Сумата се изплаща на страната еднократно ”. Това разяснява в студиото на  NOVA  европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.

Изплатената сума Синкявичюс  поясни, че може да се употребява за разнообразни разноски, да вземем за пример за инфраструктура. „ Имам информация, че 12 моста са разрушени по време на наводненията. Това е инфраструктура от сериозна значимост. Затова се надявам, че  България ще съумее да употребява Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз ”, съобщи той.

Не може да упрекваме измененията в климата за всяко едно рисково метеорологично събитие.  Те обаче водят до по-чести такива събития, вършат ги по-тежки и по-дълготрайни. Въздействието върху обществото е все по-сериозно. Бяхме очевидци на скорошните наводнения в България, които предизвикаха четири смъртни случая – това е голямо злополучие.

„ Винаги има взаимовръзка в природата. Когато са налице дълготрайни суши, водата попива и в даден миг тя би трябвало да се излее като дъжд на друго място – нормално се случва това. Но почвата  не може да се оправи с тези проливни дъждове и това води до бедствията, до наводненията.  Наводненията са най-често срещаното и най-скъпото злополучие в Европа – най-скорошните образци са от България, Гърция и Словения ”, акцентира той.

РЗИ: Водата в Община Царево към момента не е годна за пиянство

Синкявичюс акцентира, че  загубата на биоразнообразие се следи всекидневно .

„ 60-70% от почвите в Европа не са в положително положение. Те не могат да извършват своята функционалност – от земеделие до това да предотвратят следствията от рискови климатични събития. По подобен метод стоят и нещата с водните басейни ”, разяснява европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството.

Социалното министерство ще предложи 15 000 лв. помощ на фамилиите на жертвите от наводненията в Царево

„ Много постоянно страните членки закъсняват с вложенията в превантивните ограничения. Обикновено, предварителната защита излиза много по-евтино, в сравнение с оправянето с вредите от бедствията. Оценките на разноските демонстрират увеличение на тези числа. Скорошни данни от България, от бранша на рибарството, демонстрират, че има най-малко три потънали кораба, обилни вреди. Ето за какво, инвестицията в предварителна защита излиза по-евтино ”, е мнението му.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР